Verbergen

Laat ons je helpen

We snappen het goed als je vragen hebt en we helpen je dan ook graag.

Bel, mail, app of chat met David.

Chat op WhatsApp
Mail met David

Hey! Kan ik je helpen?

Zonnepanelen

Hoe werken zonnepanelen?

Een zonnepaneel , ook wel PV-paneel genoemd, bestaat uit een verzameling van tientallen zonnecellen. De zonnecellen zijn gemaakt van een materiaal, meestal silicum, dat stroom geleid als er licht op valt. Zodra de zon op het paneel schijnt, ontstaat er een elektrische stroom tussen de positieve lading bovenop de cel en de negatieve lading eronder. Zo ontstaat er gelijkstroom.

Een omvormer zet deze gelijkstroom vervolgens om in wisselstroom, dit is de soort stroom die wij gebruiken in het huishouden en dus uit onze stopcontacten komt. De omvormer stuurt de stroom het elektriciteitsnet op en is dan dus klaar om gebruikt te worden. 

Zonnepanelen aanschaffen?

Zonnepanelen zetten dus zonne-energie om in elektriciteit. Zo kun je thuis groene stroom genereren en zo flink besparen op jouw energierekening. Dit is vaak de meest belangrijke reden voor de aanschaf van zonnepanelen. Dat je ook helpt om onze planeet groener te maken is dan natuurlijk mooi meegenomen. Om te besparen op jouw energierekening is niet alleen de opbrengst van een zonnepaneel belangrijk maar natuurlijk ook de aanschafkosten. Een duurder paneel kan een veel hoger rendement hebben maar de aanschaf is ook hoger waardoor de terugverdientijd langer word. Het belangrijkste is dus de prijs-kwaliteitsverhouding van de PV-installatie. Ga je zelf je zonnepanelen plaatsen dan bespaar je al een heel deel op de aanschaf van je installatie en word de terugverdientijd natuurlijk al een stuk korter en dankzij de huidige BTW teruggave krijg je de 21 procent BTW terug na aanschaf van een PV-installatie.

Welke soorten zonnepanelen zijn er?

Als je van plan bent om zonnepanelen aan te schaffen dan kom je al snel verschillende soorten zonnepanelen tegen, maar welke soorten zonnepanelen zijn voor jouw de beste keuze?

Algemeen gezien praten we over drie soorten zonnepanelen monokristallijn, polykristallijn en amorf zonnepanelen. Deze kunnen vervolgens uitgevoerd worden in glas-glas of glas-folie zonnepanelen.

Monokristallijn zonnepanelen

Monokristallijn zonnepanelen zijn te herkenbaar aan de zonnecellen en de ruitjes tussen de cellen. Ze zijn te krijgen in zilver frame met een witte backsheet maar ook in volledig zwart.

Door het hoge rendement behoren de Monokristallijn zonnepanelen tot de best presterende zonnepanelen op de markt.
Ze zijn in vergelijking met andere zonnepanelen duurder in aanschaf maar door het hoge rendement heb je minder panelen en dus ook minder plaats nodig en door de lange levensduur zijn ze eenvoudig terug te verdienen.

Dit type panelen is de oudste en meest doorontwikkelde zonnestroom technologie.


Voordelen

  • Hoog rendement ideaal voor hoog stroomgebruik of een klein dak
  • Langste levensduur (25 jaar). Fabrikanten geven over het algemeen een productgarantie van 12 jaar en een vermogensgarantie van 80% na 20-25 jaar.

Nadelen

  • Duurder in aanschaf vergeleken polykristallijn panelen.
  • Kwetsbaar voor bijvoorbeeld een hagelbui of flinke sneeuwval
  • Gevoelig voor schaduw en warmte

Polykristallijn zonnepanelen

Polykristallijn zonnepanelen zijn herkenbaar aan de blauwe kleur.
Het rendement en het vermogensbehoud ligt iets lager dan bij de monokristallijn zonnepanelen maar de aanschafprijs is ook lager vergeleken monokristallijn zonnepanelen.


Voordelen

  • Goedkoper zeker voor grotere oppervlaktes
  • Vergelijkbare levensduur met de monokristallen panelen

Nadelen

  • Lagere efficiëntie
  • Uitstraling, Blauwe kleur 

Amorf zonnepanelen

Amorf zonnepanelen oftewel dunne film zonnepanelen zijn ook in buigbare vorm te vinden door de zeer dunne film laag. Herkenbaar aan de uniforme zwarte kleur.
Een amorf zonnepaneel heeft relatief laag rendement maar zijn hier door wel een stuk goedkoper vergeleken andere soorten panelen. Amorf zonnepanelen worden nu nog vooral op kleine schaal toegepast, denk aan je rekenmachine of horloge.
Mocht je genoeg ruimte hebben op je dak dan kan het toch zijn dat door de lage aanschafwaarde het interessant is om amorf panelen op je dak te monteren.


Voordelen

  • Uniforme kleur
  • Lagere aanschafwaarde
  • Minder gevoelig voor schaduw en warmte

Nadelen

  • Zeer lage efficiëntie
  • Minder lange levensduur

Vooruit, aan de slag!

Gebruik onze configurator om de beste panelen voor jouw klus te bestellen.

Samen zorgen wij ervoor dat jij die klus klaart.


Vul hier het jaarverbruik in en ga direct aan slag.