Verbergen

Laat ons je helpen

We snappen het goed als je vragen hebt en we helpen je dan ook graag.

Bel, mail, app of chat met David.

Chat op WhatsApp
Mail met David

Hey! Kan ik je helpen?

Omvormers

Wat doet een omvormer, welke types zijn er beschikbaar en welke kies je?

Wat doet een omvormer?

Een omvormer zet de opgewekte gelijkstroom van de panelen om in een bruikbare wisselstroom welke we direct kunnen gebruiken in huis of om deze terug te leveren aan het elektriciteitsnet. De omvormer is dus een belangrijke schakel in het systeem. Om een juiste keuze te maken welke omvormer toe te passen geven we onderstaand de verschillende mogelijkheden.

Welke type omvormers zijn er beschikbaar?

In de markt kunnen we onderscheid maken in drie soorten omvormers t.b.v. zonnepaneelsystemen. Deze zijn onder te verdelen in onderstaande types:

1. Stringomvormers (Growatt)
2. Power Optimizers (SolarEdge)
3. Micro-omvormers (Enphase)

Meer informatie over deze merken vind je hier.

1. Stringomvormers

Stringomvormers zijn de meest prijs gunstigste omvormers welke er beschikbaar zijn. Dit type omvormer wordt al zeer lang toegepast en heeft zich inmiddels al bewezen. Bij dit type omvormer worden alle zonnepanelen in serie aangesloten in één of meerdere string(s). Het principe van een serieschakeling is dat het systeem net zo sterk is als de zwakste schakel. Een string van zonnepanelen produceert alleen zoveel stroom als het minst productieve paneel. Indien er kans is op schaduw op één of meerdere panelen zal de opbrengst van dit systeem sterk gereduceerd worden. Dit is ook een belangrijke afweging bij de keuze van dit type systeem. Het merk stringomvormers welke wij leveren is van de leverancier Growatt.  

Voordelen:

  • Gunstig geprijsd
  • Makkelijk in onderhoud
  • Makkelijk te installeren

Nadelen:

  • 10 jaar garantie op omvormer
  • Geen monitoring per paneel mogelijk 

2. Power Optimizers

Power Optimizers zijn kleine “slimme kastjes” welke onder ieder paneel gemonteerd worden. De panelen worden volgens het principe van een parallel systeem geschakeld. Hierdoor hebben we niet de negatieve gevolgen van een serie geschakeld systeem zoals genoemd bij de stringomvormer. De optimizers zorgen ervoor dat de negatieve effecten van schaduw tot een minimum beperkt worden. De optimizers moeten nog wel op een centrale omvormer aangesloten worden welke de gelijkstroom omzet naar een bruikbare wisselstroom. Het bijkomende grote voordeel van dit systeem is tevens dat er monitoring gedaan kan worden op paneel niveau. Het merk power optimizers welke wij leveren is van de leverancier SolarEdge

Voordelen:

  • Parallel geschakeld, invloed van schaduw minimaal
  • 25 jaar garantie op power optimizer
  • 12 tot 25 jaar garantie op omvormer
  • Monitoring per paneel
  • Je kunt verschillende panelen door elkaar gebruiken. Gunstig bij (latere) uitbreiding. 
  • Veiliger bij kortsluiting, blikseminslag of brand

Nadelen:

  • Duurder in aanschaf t.o.v. stingomvormer systeem
  • Lastiger uit te breiden i.v.m. capaciteit omvormer

3. Micro omvormers

Net als bij de power optimizers worden ook de micro-omvormers per paneel gemonteerd. De panelen worden volgens het principe van een parallel systeem geschakeld. Hierdoor hebben we niet de negatieve gevolgen van een serie geschakeld systeem zoals genoemd bij de stringomvormer. Hierdoor hebben de micro omvormers ook het grote voordeel dat de negatieve effecten van schaduw tot een minimum beperkt worden. De micro omvormers zetten de gelijkstroom direct om in een bruikbare wisselstroom. Het voordeel hiervan is dat er geen centrale omvormer benodigd is. Tevens is het mogelijk om de monitoring per paneel uit te voeren. Het merk power micro omvormers welke wij leveren is van de leverancier Enphase.

Voordelen:

  • Parallel geschakeld, invloed van schaduw minimaal
  • Geen centrale omvormer nodig
  • 25 jaar garantie op micro omvormer
  • Monitoring per paneel
  • Makkelijk uit te breiden

Nadelen:

  • Duurder in aanschaf t.o.v. power optimizers en stringomvormers.
  • Moeilijker bereikbaar

Welke IQ micro omvormer moet ik kiezen?

Hoe meer keuzemogelijkheden, hoe moeilijker het wordt om een beslissing te nemen. Daarom hebben we op www.zelfjezonnepanelenplaatsen.nl de selectie beperkt tot de modellen die het beste aansluiten bij onze zonnepanelen. Hieronder vind je een tabel met advies.

IQ Serie

Min WP per paneel

Max WP per paneel

IQ7+

295

370

IQ7A

365

460

IQ8+

300 375

IQ8MC

330 420

IQ8AC

365 460

IQ8HC

385 480

Welke omvormer (systeem) kies je?

Bij het kiezen van de het juiste omvormer (systeem) is het dus belangrijk om te kijken naar alle omstandigheden welke van toepassing zijn (is er schaduw aanwezig, wens van monitoring per paneel, levensduur systeem, etc.) in onderstaand overzicht hebben we een opsomming gedaan van de diverse onderwerpen: 


String omvormer

Power-optimizer

Micro-omvormer

Aanschafkosten

+

-

-

Uitbreiding

-

-/+

+

Monitoring per paneel

-

+

+

Veiligheid

+

++

+

Schaduw

-

+

+

Levensduur

-

-/+

+

Indien je na het lezen meer informatie wilt over de keuze of welke systeem het beste bij uw situatie past kun je een kijkje nemen op de pagina ''Beste omvormers voor jouw'' of neem gerust contact op met een van onze specialisten. 

Vooruit, aan de slag!

Gebruik onze configurator om de beste panelen voor jouw klus te bestellen.

Samen zorgen wij ervoor dat jij die klus klaart.


Vul hier het jaarverbruik in en ga direct aan slag.