Verbergen

Laat ons je helpen

We snappen het goed als je vragen hebt en we helpen je dan ook graag.

Bel, mail, app of chat met David.

Chat op WhatsApp
Mail met David

Hey! Kan ik je helpen?

Installatie-instructies

Installatie-instructies voor Zonnepanelen

Overweeg je om zelf zonnepanelen te installeren? Bij ZelfJeZonnepanelenPlaatsen.nl begrijpen we dat het zelf plaatsen van zonnepanelen een lonende onderneming kan zijn. We hebben ons magazijn al voorbereid op basis van jouw configuratie en leveren alle producten op maat aan, waardoor de installatie soepeler verloopt. Hier is een gedetailleerd stappenplan om je te begeleiden bij het installeren van zonnepanelen, met belangrijke aanvullende informatie:

Stap 1: Montagematerialen Plaatsen

Begin met het monteren van de benodigde montagematerialen zoals aangegeven in de meegeleverde documentatie en handleidingen. Zorg ervoor dat het montagemateriaal stevig is bevestigd volgens de berekeningen. Het frame van de zonnepanelen moet worden geaard met een aardekabel, en we leveren deze kabel mee. In het geval van een plat dak is het van essentieel belang om voldoende ballast toe te voegen aan de ballastbakken om te voorkomen dat de panelen kunnen verschuiven. Voor ballastberekeningen kun je terecht in de meegeleverde documentatie. Voor meer informatie over verschillende montagemogelijkheden kun je onze montagepagina raadplegen.


Stap 2: DC Bekabeling Aansluiten

Voor de DC bekabeling dien je vanaf de omvormer naar het eerste en laatste zonnepaneel in de string een rode en zwarte solarkabel te installeren. Het is belangrijk dat deze heen- en teruglopende kabels naast elkaar worden gemonteerd om eventuele inductielussen te minimaliseren. Als je de MC4-connectoren zelf installeert, zorg er dan voor dat elke kabel is voorzien van zowel een mannelijke als een vrouwelijke connector met behulp van een MC4-tang. Zorg ervoor dat bij alle kabels aan beide zijden een MC4-connector is gemonteerd voordat je ze aan een paneel koppelt.

Let op: Ga nooit eerst de panelen doorlussen en bevestig daarna de stekkers. Omdat er hoge voltages kunnen ontstaan op een string panelen, is er een risico op een elektrische schok als je in aanraking komt met een blootliggende draad. Isolatie van de losse kabeleinden is essentieel.

Stap 3: Zonnepanelen Plaatsen

Nu is het tijd om de zonnepanelen te plaatsen. Klik de connectoren van de panelen in elkaar om ze met elkaar te verbinden. Het positieve uiteinde van het ene paneel moet aan het negatieve uiteinde van het andere paneel worden aangesloten, enzovoort. Als je optimizers gebruikt, bevestig dan de korte kabels van de optimizer aan het paneel en verbind de lange kabels met de string, zoals eerder aangegeven. Op de optimizers bevinden zich stickers met QR-codes. Plak deze stickers op de juiste locatie op het meegeleverde legplan, want de locatie is van belang voor eventuele monitoring van het systeem.

Stap 4: AC Bekabeling Installeren

Aangezien er geen andere elektrische apparaten mogen worden aangesloten tussen de omvormer en de groepenkast, moeten de zonnepanelen worden aangesloten op een aparte eindgroep voorzien van een aardlekschakelaar in de groepenkast. Installeer de AC-bekabeling tussen deze aparte eindgroep en de plaats waar de omvormer wordt opgehangen. Een werkschakelaar moet binnen handbereik van de omvormer worden gemonteerd om de omvormer spanningsloos te maken. Als er al een aparte groep in de buurt van de omvormer aanwezig is, kan er gekozen worden voor een PV-verdeler. Hierdoor hoef je geen extra leiding aan te leggen naar de groepenkast. Meer informatie hierover vind je in de accessoires.

Stap 5: Omvormer Plaatsen

De ideale locatie voor de omvormer is een plek die niet te stoffig is en waar de omvormer gemakkelijk zijn warmte kan afvoeren, bijvoorbeeld in een garage, schuur of zolder. Houd er rekening mee dat omvormers enig geluid kunnen maken, dus kies een locatie waar je er geen overlast van ondervindt, bij voorkeur niet in slaap- of studeerkamers. De omvormer moet aan de muur worden bevestigd met de stekkers aan de onderzijde. Leid de DC-bekabeling naar de omvormer en bevestig deze kabels stevig met draadclips, buizen en/of kabelgoten. Zorg ervoor dat de plus- en minpolen van de DC-bekabeling correct zijn aangesloten voordat je de AC-bekabeling aansluit.

Stap 6: Klaar voor Gebruik

Nu, met alles correct aangesloten en de zonnepanelen actief, wil je natuurlijk weten hoeveel energie je opwekt en bespaart. Dit kun je doen via een app of via je computer, afhankelijk van het merk van je zonnepanelen en omvormer. Maak je geen zorgen, we stellen dit systeem volledig voor je in.

Aanvullende Informatie:

Veiligheid: We kunnen niet genoeg benadrukken hoe belangrijk veiligheid is tijdens het installatieproces. Zorg ervoor dat je de nodige veiligheidsmaatregelen neemt, zoals het uitschakelen van de stroomvoorziening en het dragen van de juiste beschermende uitrusting. Werk nooit bij nat weer en wees uiterst voorzichtig bij het omgaan met elektrische componenten.

Wettelijke Vereisten: Controleer de lokale wet- en regelgeving met betrekking tot zonnepaneleninstallaties. In sommige regio's zijn vergunningen, voorschriften of meldingsplicht van toepassing.

Monitoring en Onderhoud: Zorg dat je begrijpt hoe je de prestaties van je zonnepanelen kunt controleren en plan periodiek onderhoud, zoals het schoonmaken van de panelen en het controleren van bekabeling.

Garantie en Ondersteuning: We bieden garanties voor onze producten. Als je technische problemen ervaart, staan we klaar om ondersteuning te bieden.

Financiële Aspecten: Bekijk of er financiële stimuleringsmaatregelen, subsidies of belastingvoordelen beschikbaar zijn voor zonnepaneleninstallaties in jouw regio.

Milieueffecten: Het gebruik van zonne-energie vermindert de CO2-uitstoot. Leer meer over de milieuvoordelen van zonne-energie en hoe jouw bijdrage aan duurzaamheid positieve effecten heeft.

Legplan maken

Vooruit, aan de slag!

Gebruik onze configurator om de beste panelen voor jouw klus te bestellen.

Samen zorgen wij ervoor dat jij die klus klaart.


Vul hier het jaarverbruik in en ga direct aan slag.