We snappen het goed als je vragen hebt en we helpen je dan ook graag.
Bel, mail, app of chat met David.
Chat op WhatsAppHey! Kan ik je helpen?
De zon komt op in het oosten en gaat onder in het westen. Ze staat op haar hoogste punt in het zuiden. Dat maakt dat we spreken van een optimale oriëntatie als het zonnepaneel naar het zuiden gericht is.
Om de optimale opbrengst uit je panelen te halen moeten de panelen onder de juiste hellingshoek liggen en op de juiste oriëntatie. In Nederland is de meest ideale plaatsing onder een hellingshoek van 36 graden en een oriëntatie van 5 garden west ten opzichte van het zuiden, dit geeft in Nederland een instraling van 100%. Dit is natuurlijk de ideale situatie en is nagenoeg nooit haalbaar.
Om een instraling percentage van 90% te behalen mag de oriëntatie van de panelen variëren van zuidoost tot zuidwest en moeten de panelen in een hellingshoek liggen tussen de 20 en 50 graden. Dit is meestal wel haalbaar en is erg rendabel.plat
Normaal zou je denken dat bij plaatsing op het Noorden de panelen niet rendabel zijn, maar met de huidige energie prijzen is het toch nog het overwegen waard. Bij een opstelling pal op het noorden onder een hellingshoek van 36% is de instraling nog 60%.
Een omvormer zet de opgewekte gelijkstroom om in bruikbare wisselstroom. Schaduw is een heelbelangrijk punt bij het plaatsen van zonnepanelen denk aan bomen, ontluchtingspijpen en dakkapellen. Dit heeft een behoorlijke invloed op de opbrengst van je zonnepanelen.
Als er geen sprake is van schduw val dan is de beste en goedkoopste keuze een string omvormer. De panelen worden in serie met elkaar verbonden op een of meerdere strings. Omvormers zijn voorzien van een regelaar, oftewel MPP Tracker. De MPP Tracker zoekt constant naar de optimale verhouding van spanning en stroom. MPP staat voor Maximum Power Point.
Als de instraling en temperatuur van een paneel verandert, verandert het MPP. De meeste gotere string omvormers hebben meerdere MPP Trackers zo kun je meerdere strings verbinden. Zorg ervoor dat alle panelen die aan dezelfde MPP Tracker aangesloten zitten onder dezelfde condities geplaatst zijn (oriëntatie, hellingshoek en schuduw val).
Natuurlijk is de beste manier om opbrengst verlies tegen te gaan zorgen dat er geen schduw val is, dit is natuurlijk niet altijd mogelijk. Door een omvormer te gebruiken met meerdere MPP Trackers kun je de zonnepanelen die last hebben van schaduw val op een aparte MPP Tracker aansluiten om zo opbrengst verlies te beperken. Bijna alle omvormers boven de 2,5 kW zijn voorzien van meerdere MPP Trackers de kleinere hebben er altijd maar 1.
Een andere oplossing is het gebruiken van optimizers of micro omvormers.
Elke optmizer en micro omvormer is eigenlijk een eigen MPP Tracker waardoor ieder paneel afzonderlijk van elkaar geregeld word.
Meer informatie over de verschillen in omvormers vind je op onze omvormers pagina.
Bij het plaatsen van zonnepanelen op plat dak kun makkelijker gebruik maken van de optimale oriëntatie. Ook is de montage erg gemakkelijk op een plat dak. Wel moet het dak bestand zijn tegen het gewicht van de zonnepanelen en het ballast gewicht om de panelen op zijn plaats te houden bij bijvoorbeeld storm. Als richtlijn kan aangehouden worden dat het dak per vierkante meter een gewicht van 100 kilogram aan moet kunnen. De meeste daken in Nederland kunnen dit gewicht met gemak aan.
Bij een normale landscape of portrait opstelling op een plat dak moet er voldoende ruimte tussen de rijen panelen worden gelaten, dit om te zorgen dat de panelen niet in elkaars schaduw komen te liggen. De plaatsing landscape of portait is afhankelijk van de maten van het dak. Bij optimale benutting van het dak kan soms portrait en soms landscape de beste keuze zijn.
Ook kun je kiezen voor een zogenoemde Oost-west opstelling om zoveel mogelijk panelen te kunnen plaatsen per m2. Hierbij heb je wel 10% minder opbrengst t.o.v. een normale opstelling op het zuiden maar je kunt vaak wel veel meer panelen plaatsen op dezelfde aantal m2. Ook is er bij deze opstelling minder ballast gewicht nodig.
Bij het plaatsen van zonnepanelen moet er altijd rekening worden gehouden met de afstand tot de dakrand. Aan de dakrand zijn er namelijk de sterkste wind eenheden tijdens een storm. Zorg er dus altijd voor dat er voldoende afstand is vanaf de dakrand, de afstand hiervoor is afhankelijk van de hoogte van het dak en de hoogte van de dakrand zelf. Wil je dat we dit voor je berekenen? Laat het ons even weten via het contact formulier.
Er zijn verschillende manieren om de kabels van de zonnepanelen naar binnen te leiden.
Voor plat dak systemen maken we gebruik van ESDEC Flatfix en Sollarstell. Deze twee systemen zijn erg gemakkelijk te plaatsen en bij beide systemen hoeft er niet geboord te worden in het dak, dus geen lekkages.
Bij de plaatsing op een schuin dak zit je anders dan bij een plat dak gebonden aan de oriëntatie en de hellingshoek van het dak. De plaatsing van zonnepanelen op schuine daken is makkelijker dan het lijkt. De panelen kunnen op de bestaande dakbedekking gemonteerd worden en er hoeven in de meeste gevallen geen aanpassingen gemaakt worden aan het dak of de dakconstructie. Eerst worden er rails aangelegd op het dak. Die worden bevestigd aan speciale haken die onder de dakpan op het hout bevestigd worden. De zonnepanelen worden vervolgens bevestigd op de rails. Ook bij deze constructie is er geen gevaar voor lekkage. Voor elk dak type hebben we een montage systeem. Meer info hierover zie je op onze montage pagina.
Ook bij een schuin dak is het vaak afhankelijk van de maten van je dak of je kiest voor landscape of portrait of een combinatie hiervan. Het plaatsen van panelen in portrait is normaal gezien makkelijker omdat je hiervoor de rails horizontaal moet plaatsen, hierdoor kun je na het plaatsen van elke rail deze gebruiken om op te staan.
Bij een schuin dak is het ook belangrijk om afstanden te bewaren van de dakrand tot aan de panelen, niet alleen voor de wind maar ook om te ver komen dat bij regenval de regen over de regengoot heen valt. Houd altijd 30 cm vrij van alle dakranden.
Voor een hellend dak kun je ook kiezen voor verschillende dak doorvoeren. Ook word er vaak gewoon een gat geboord door het dak beschot onder de pannen waar de kabels doorheen getrokken worden. Daar waar de kabels niet onder de panelen liggen kunnen deze gewoon onder de pannen gelegd worden.